Lähetyksen kesäpäivät 15.-17.6.2018 Raahessa #Syvemmälle

15.-17.6.2018 Kylväjän ja Suomen Raamattuopiston yhdessä järjestämät Lähetyksen kesäpäivät Kauniaisissa.

Täältä löytyvät edellistenkin kesäpäivien postaukset.

torstai 30. kesäkuuta 2016

Sanna Erelän puhe perjantain GospelSykkeessäMiltä sinusta tuntuisi koulun päätyttyä viettää kolme vuotta armeijassa? Tai jos olet tyttö, kaksi vuotta riittäisi. Tämä on todellisuutta israelilaisten, juutalaisten nuorten elämässä, myös Jeesukseen uskovien.

Useimmat Jeesukseen uskovat juutalaiset eli messiaaniset katsovat, että juutalaisten paluumuutto Israelin maalle on ennustettu Raamatussa – ja että tänä päivänä näemme profetian toteutumisen silmiemme edessä! Lähes kaikille messiaanisille on itsestäänselvyys palvella maataan ja kansaansa myös armeijassa, mutta helppoa se ei ole! Jos olisit israelilainen nuori, todennäköisesti armeijapalveluksesi aikaan osuisi ainakin yksi sota tai muu kriisitilanne. Israelilla on vihamielisiä naapureita joka puolella. Viime kuukausina erityinen ilmiö ovat olleet puukkoterrori-iskut, joita on kohdistettu mm. sotilaisiin. Kaikki Israelissa tuntevat perheitä, joista on kuollut nuori sotilas sodassa tai terrori-iskussa. Meille suomalaisille sota tarkoittaa tapahtumia historiassa – kiitos Jumalalle rauhasta! Israelissa sodan uhka leijuu ilmassa jatkuvasti.

Uskovat nuoret kokevat myös sosiaalista painetta. Messiaaniset ovat maassa pieni vähemmistö; heitä on arviolta noin 10 000. Yhä edelleen monen mielestä he ovat kansansa pettureita uskoessaan Jeesukseen. Taustalla on kipeä historia, jonka kuluessa kristityt ovat vainonneet juutalaisia. Tuoreimpana mielissä painostavat muistot natsi-Saksan joukkomurhasta. Vielä tänäkin päivänä moni juutalainen joutuu perheensä hylkäämäksi lähdettyään seuraamaan Jeesusta.

Nuoren sukupolven kohdalla näyttää kuitenkin tapahtuneen myönteistä muutosta: Kehila News (messiaanisten englanninkielinen uutissivusto) teki keväällä tutkimuksen messiaanisista nuorista armeijassa. Tutkimus osoitti, että 96% uskovista sotilaista oli kertonut vakaumuksestaan tovereilleen ja 78% armeijan komentajille. Jopa 64% sotilaista ja komentajista reagoi kuulemaansa myönteisesti! Välinpitämättömästi suhtautui 22% ja vain 14% reagoi kielteisesti. Aiempiin vuosiin verrattuna syrjintää tai vainoa uskon takia esiintyy armeijassa nykyään vähemmän. Tästä voi päätellä, että myös avoimuus evankeliumille on lisääntynyt.

Lapset ja nuoret Israelissa tarvitsevat tukea, jotta he kasvavat uskossa ja säilyttävät uskonsa armeija-aikana. Nuorilla on myös selvästi enemmän halua rakentaa sovintoa arabien kanssa kuin vanhemmalla sukupolvella.

Olen ollut runsaat neljä vuotta töissä Caspari-keskuksessa Jerusalemissa. Caspari-keskus on Raamatun ja juutalaisuuden opintokeskus, joka tukee Jeesukseen uskovia juutalaisia koulutuksen keinoin. Messiaanisissa seurakunnissa ei juurikaan ole koulutettuja ja palkattuja työntekijöitä. Pastori saattaa olla, mutta nuorisotyöntekijä tai lapsityöntekijä on yleensä vapaaehtoinen. Monet seurakunnat ovat pieniä ja niiden toiminta on vapaaehtoistyöntekijöiden varassa. Caspari-keskus järjestää esimerkiksi seminaareja lapsi- ja nuorisotyöntekijöille. Näissä seminaareissa osallistujat saavat opetusta, tutustuvat toisiinsa ja voivat hankkia käyttöönsä materiaaleja. Tuotamme myös julkaisuja seurakuntien tarpeisiin. Etsimme Casparissa jatkuvasti uusia tapoja palvella seurakuntia, jotta ne voisivat paremmin toteuttaa tehtäväänsä levittää evankeliumia juutalaisten keskuuteen.

Juutalaisen ei tarvitse "kääntyä kristityksi" kun hän vastaanottaa Jeesuksen elämäänsä. Hän voi edelleen noudattaa juutalaisia tapoja ja viettää juutalaisia, raamatullisia juhlia. Jeesus ja ensimmäiset opetuslapset olivat juutalaisia. Siitä huolimatta kristinuskoon juurtui jo hyvin varhaisessa vaiheessa vahvoja juutalaisvastaisia asenteita. Historian aikana uskoon tulleita juutalaisia on usein vaadittu luopumaan omasta perinteestään. Tämä on yksi syy siihen, miksi useimmat Jeesukseen uskovat juutalaiset eivät kutsu itseään kristityiksi. Työ juutalaisten parissa vaatiikin erityistä tahdikkuutta ja monessa kohtaa ajattelutavan muutosta.

Juutalaiset ovat Jumalan valittu kansa, eikä Jumala ole koskaan peruuttanut kutsuaan. Tänäkin päivänä monen kristityn on vaikea hyväksyä Jumalan tapaa toimia. Juutalaisten asema valittuna kansana halutaan mitätöidä – se ei kuulosta poliittisesti korrektilta. Minulle itsellenikin se oli aikoinaan vaikea asia sulattaa. Jumala ei valinnut juutalaisia siksi, että he olisivat jotenkin parempia kuin muut. Valinta oli Jumalan suvereenia toimintaa, jossa ei kysellä mitä ihminen siitä ajattelee. Toisaalta juutalaisten valinta ei ole mikään Jumalan suosikkijärjestelmä, vaan kaikki ihmiset ovat hänelle yhtä arvokkaita. On hyvä tiedostaa, että juutalaiset ovat myös maksaneet kovan hinnan valinnastaan. Heitä on vainottu ja vihattu ja edelleen vihataan usein ilman mitään järkevää syytä.

Jumala tarvitsi kansan, jotta Jeesus saattoi syntyä maailmaan tiettyyn fyysiseen paikkaan ja aikaan. Kun luet Raamattua, huomaat, että Jumala on aina puhunut historian ja Israelin kansan vaiheiden kautta – eikä hän ole vieläkään lopettanut! Israelin valtion politiikasta voi olla perustellusti monta mieltä ja samalla kuitenkin uskoa, että valtion synty vuonna 1948 oli Jumalan suunnitelmaan kuuluva asia. Se oli etappi, joka valmistaa tietä suuremmille tapahtumille ja profetioiden toteutumiselle. Loukkaantuminen inhimillisyyteen ja raadollisuuteen voi joskus estää meitä näkemästä mitä Jumala tekee. Hän toimii puutteellisten ihmisten välityksellä ja heidän keskellään. Hän toteuttaa suunnitelmaansa jopa niiden kautta, jotka eivät tunnusta hänen valtaansa.

Monet messiaaniset uskovat että Hesekielin (Hes.36:22-28) profetia toteutuu silmiemme edessä:

"Sen tähden sano Israelin kansalle: Näin sanoo Herra Jumala: En minä teidän tähtenne, israelilaiset, tee sitä minkä teen. Minä teen sen pyhän nimeni tähden, jonka te olette tahranneet, minkä kansojen keskelle olettekin joutuneet. Minä osoitan, miten pyhä on suuri nimeni, vaikka se on tahrattu kansojen keskuudessa -- te olette tahranneet sen kansojen keskellä. Kansat tulevat tietämään, että minä olen Herra -- näin sanoo Herra Jumala -- kun minä siinä, mitä teille teen, osoitan pyhyyteni niiden nähden.
"Minä otan teidät vieraiden kansojen keskeltä, minä kokoan teidät kaikista maista ja tuon teidät omaan maahanne. Minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte, minä puhdistan teidät kaikesta saastastanne ja epäjumalienne kaikesta iljettävyydestä. Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Minä annan henkeni teidän sisimpäänne ja ohjaan teidät seuraamaan säädöksiäni, ottamaan varteen minun käskyni ja elämään niiden mukaan. Te saatte asua maassa, jonka minä olen isillenne antanut, te olette minun kansani ja minä olen teidän Jumalanne.”

Tämän raamatunkohdan pohjalta näyttäisi siltä, että juutalaiset palaavat maahansa, ja sen jälkeen Jumala vuodattaa henkensä heidän ylleen. Aikataulua on tietenkin vaikea arvioida; saattaa olla, että suurin joukoin juutalaiset tunnustavat Jeesuksen vasta kun hän palaa toisen kerran maan päälle. Joka tapauksessa nyt jo näemme merkkejä tästä kaikesta. Juutalaistyössä saamme olla mukana Jumalan suuressa suunnitelmassa!


Sanna Erelä työskentelee projektikoordinaattorina Caspari-keskuksessa Israelissa.

Ei kommentteja: